Преди Великден парламентът гласува решение за въгледобивната енергетика, гарантирайки работата на

...
Преди Великден парламентът гласува решение за въгледобивната енергетика, гарантирайки работата на
Коментари Харесай

КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи

" Преди Великден Народното събрание гласоподава решение за въгледобивната енергетика, гарантирайки работата на " Мини Марица - изток " с спомагателни средства за 4 години напред в размер на 1 милиард лв. за рекултивация, поради това, че страната е потискала цената на въглищата и в този момент би трябвало да компенсира мините. 

Имаме увещание, че служебният министър-председател Димитър Главчев и финансовият министър Людмила Петкова към този момент са намерили по какъв начин да преструктурират разноските на страната и още през месец май тези 250 милиона за тази година да стигнат до миньорите в Стара Загора ", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред камерата на Plovdiv24.bg в Пловдив.

Срещата с медиите бе в границите на почналата при започване на месец април национална акция на конфедерацията " По-високи приходи с твоя профсъюз “. Синдикатите са провели диалог с кмета на Пловдив Костадин Димитров, както и с управлението на няколко предприятия.

При диалога си с Главчев е била обиден и Планът за възстановяване и резистентност. Синдикатите желаят да бъде направен комитет, който да следи за прозрачността на проекта и да следи къде отиват средствата по него.

Те са получили увещание от служебния министър председател, че такава конструкция ще бъде основана. 

От КНСБ е направено предложение за смяна в кодекса на труда, който да подсигурява опцията, който изпадат краткотрайно в усложнения поради рецесията да употребяват поддръжка от страната. Източникът на поддръжката би трябвало да бъде " Фонд Безработица ", подобро на мярката 60 на 40. 

На брифинга от КНСБ прецизираха, че при програмните си срещи те засяват тематиката за правилното компенсиране на жителите при трудовото им възнаграждение при 32% инфлация за последните 30 месеца.

Според тях един растеж на заплатите през 2024 година би трябвало да доближи до 15 %. 

Те допълниха, че най-често получават сигнали свързани с безопасните условия на труд, заплащането и чак по-късно нарушавания на груповия трудов контракт.

По думите им някои артикули в България са нелогично скъпи. Те конкретизираха изказванията си със статистика по отношение на 21 най-необходими артикули в потребителската кошница.

С една минимална заплата в България можем да си купим 8 пъти тези 21 артикули, в Германия с тяхната минимална заплата стоките могат да бъдат закупени цели 33 пъти, а в Румъния 15 пъти.

Самата кошница тук струва 58 евро, в Румъния - 43 евро, а в Германия 62 евро. 

Пламен Димитров заяви, че на 10 май ще бъде в Стара Загора, с цел да подкрепи тези над 150 индивида, които ще изгубят работата си от Топлоелектрическа централа " Контур Глобал " и към този момент ще бъдат част от пазара на труда. Синдикатите ще се борят за техните обезщетения, които се чакат от страната и правата на жителите

Цялата среща можете да видите долу във видеото.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР